Gecombineerde behandelmethodes

Om uw dier zo optimaal te kunnen helpen wordt er soms naast fysiotherapie voor dieren ook andere behandelmethodes ingezet zoals dry-needling, medical taping en acupressuur.

Deze methodes hebben allemaal een eigen toegevoegde waarde in een herstelproces.

Dry-needling

Dry-needling is een efficiënte manier om spierproblemen op te lossen.
Door met zeer dunne steriele naalden te werken kan er de diepere spiermassa bereikt worden. Door met een naald in de spierknop of “trigger point” te prikken ontstaat er direct meer ontspanning in de spieren, zal de pijn minder zijn en kan de spier zijn functie weer uitvoeren. Dit is meestal dan ook gelijk zichtbaar in de toename van de bewegingsvrijheid.

Soms kan deze methode even niet prettig zijn voor het dier doordat een spier zich soms meer kan aanspannen. Ook kan het dier het niet prettig vinden omdat er in een gespannen spier geprikt wordt. Maar meestal laat het dier zich rustig behandelen, wat ervoor zorgt dat het een snelle effectieve methode is om spierspanning te verminderen.

Dry-needling kan eventueel samen gegeven worden met de behandeling dierfysiotherapie.

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), die al meer dan 4000 jaar oud is.

De meridianen zijn gekoppeld aan organen, in de TCG ziet men de functies van de organen op een heel andere manier dan wat wij in het westen gewend zijn. Zo heeft bijvoorbeeld de milt een grote invloed op de spieren en de blaas op de wervelkolom. Door een disbalans in een meridiaan kunnen er bepaalde klachten ontstaan of kan een bestaande klacht erger worden. Door acupunctuur toe te passen kan een klacht minderen of stabiliseren. Acupunctuur is een mooie aanvullende behandelmethode naast dierfysiotherapie doordat er dan holistisch naar het dier gekeken wordt. Hierdoor worden er verschillende oorzaken van een klacht behandeld wat voor een sneller herstelproces kan zorgen.

Medical taping

Medical taping kan mooi toegepast worden na een fysiotherapeutische behandeling om er o.a. voor te zorgen dat het effect van de behandeling langer aanwezig blijft.

De elastische tape kan op diverse manieren aangebracht worden op het lichaam. Zo kan het ervoor zorgen dat een spier meer ontspanning krijgt maar het kan er ook voor zorgen dat een spier gestimuleerd wordt om meer aan te spannen.
Daarnaast kan het ook ingezet worden om vocht/ zwelling te verminderen, bij littekens om het bindweefsel er om heen te stimuleren, ondersteuning bij peesblessures en om acupunctuurpunten te activeren.

Medical taping kan eventueel samen gegeven worden met de behandeling dierfysiotherapie.